tiistai 18. helmikuuta 2020

1.2.20 Levada do Moinho ja Levada Nova

Jo klo 8 autolla liikkeelle tänä aamuna ja suunta on lähelle itäänpäin tekemään vaellus. 15 astetta lämmintä jo aamusta.

Ponta do Solissa Lombada-kirkon parkkipaikalle tien viereen jätettiin auto ja kirkon vierestä käveltiin portaita ohi kirkon. Täältä alkaa Levada do Moinho, vaikka kylttiä ei olekaan.

Reitti on helppoa vaakasuoraa metsäpolkua kastelukanavan rinnalla. Sää lämpenee.





Portaille käveltiin reilu tunti pitkin Levada do Moinhoa ja sitten portaat ylös liittyen Levada Novalle. Eli suunnataan takaisin päin samaa kukkulan reunaa, mutta vähän ylempänä. Täällä kävellään levadan betonisella ehkä puoli metriä leveällä reunuksella. Välillä sivulla on kaide, mutta välillä ei tai kaide on pudonnut tai kaatunut. Muutama jännempi kohta löytyy, jossa vieressä on pudotus, mutta kaikkialla reitti on käveltävissä, kunhan kulkee rauhallisesti eteensä katsoen.

Kohta pääsemme reitin kohokohtaan, vesiputouksen alle louhittuun tunneliin. Pidämme evästauon.







Sitten perään tulee pimeä tunneli kallion läpi, jossa pitää kaivaa kännykästä taskulamppu päälle. Jos on oikein pitkä, niin voi ehkä välillä lyödä päänsä tunnelin kattoon.

Vielä riittää käveltävää, vastaan tulee nyt väkeä vähän väliä, mutta ruuhkaa ei ole. Koko alkuosan saimme kävellä kahdestaan putoukselle saakka.







Levada loppuu ylemmäs kuin Lombada-kirkko, joten ensin on mentävä portaita alas ja asuintalojen välistä alamäkeen kirkolle ja autolle. Täälläkin näkyy taas kulkukoiria ja kissoja, kuten muuallakin. Asukkaita on pihoillaan, jossain soi ihan kuin Elvis. Tänään on lauantai. 

Meillä meni koko kävelyyn evästaukoineen kolme tuntia, matkaa tuli mittariin noin 9 kilometriä. Sää lämmennyt noin 21 tai 22:een. Poikkeuksellisen lämpimiä näin talvella ovat kuulemma nyt säät olleet tällä viikolla.

Ajoimme kaupan kautta talolle. Istuimme hetken iltapäivällä talon uima-altaalla auringossa, mutta altaan vesi oli liian kylmää, vain jalat kasteltiin. Ilma oli +23 ja oli hyvin kesäinen ja auringossa oli jopa kuuma loikoilla aurinkotuoleissa tai altaan reunalla. Ainut päivä tänään tällä lomaviikollamme kun olemme suorittaneet koko päivän kulkemiset jo puolenpäivän kieppeillä.




Tehtiin itse sapuskaa, chorizomakkaroita ja juustokastikepastaa, ja ilta kului talolla. Vielä tehtiin illalla pieni kävelylenkki lähistöllä ihastellen banaanipuita naapurissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti